De Dutch 1000

Op 4 Juli aanstaande wordt voor de tweede maal de Dutch 1000 verreden en Dani heeft mij gevraagd of ik een stukje wilde schrijven over het ontstaan ervan. De drijvende kracht erachter is dus Dani Palacios. Een, van origine Spaanse, motor enthousiast. Hij zag de populariteit van de Spaanse versie, de Rider 1000. Die werd georganiseerd door een motorclub uit Manrese. Waarbij het er dus om ging om binnen 24 uur 1000 kilometer te rijden en dat zo goed als alleen via binnendoor wegen. Dat moet toch fantastisch zijn wanneer we dat in Nederland ook zouden kunnen organiseren dacht hij.

Nu valt dat natuurlijk niet mee om alleen zo’n heel evenement even op poten te zetten. Dus via Facebook had hij gevraagd of er mensen waren die het leuk leek om hem daarbij te helpen. De reacties waren niet overweldigend, wat waarschijnlijk ook kwam door de onbekendheid van het evenement hier in Nederland. Maar uiteindelijk waren er toch wat mensen die wel wilden helpen.
Met het uitzoeken van bijvoorbeeld de wettelijke eisen die aan het organiseren van zoiets gesteld werden of helpen met het maken van de routes. Wat verder in het traject werd de bekendheid van het project al wat groter en wilden bedrijven het wel gaan sponsoren.

Dani leek het beter om de organisatie niet meer alleen te doen verder gezien de ontwikkelingen. En dus ging hij op het aanbod van een sponsor in om te helpen. Na dat besluit ging het plotseling erg snel allemaal. De plannen werden steeds groter en commerciëler en op een gegeven moment besefte Dani dat het een kant opging die hij helemaal niet voor ogen had gehad aan het begin. Al wat hij wilde was een evenement organiseren waarbij iedereen gewoon de uitdaging aan kon gaan met zichzelf om die 1000, of 500 voor de wat
mindere die hards, kilometer te rijden binnen de 24 uur. En daaraan hopelijk een hoop plezier te beleven waarbij dat dan weer gedeeld kon worden in het gezellige samenzijn voor en na de rit.
Geld eraan verdienen was nooit het doel geweest. Dus na wat diep nadenken had Dani toch maar besloten om er op deze manier
niet mee door te gaan en uit het project te stappen.
Met een klein groepje is er vanuit zijn huis nog wel de 500 kilometer route gereden dat jaar om er toch nog iets mee te doen maar verder was er niets meer georganiseerd.
Het jaar erop ging Dani weer gewoon opnieuw van start, deze keer met de hulp van maar één iemand voor wat administratieve werkzaamheden. De routes werden samengesteld en er werden afspraken gemaakt met een camping in de buurt van het startpunt voor overnachtingen en eventuele maaltijden. Ook was een pauze punt in de route bijgekomen dankzij het aanbod van mr.GPS om bij hem thuis koffie te schenken aan de deelnemers.

Hij had gehoord van het evenement en vond dat zo’n goed idee dat hij het wel wilde steunen. Ondanks alle inspanningen bleef het aantal aanmeldingen echter dramatisch laag en waren er uiteindelijk maar 7 deelnemers die de rit ook daadwerkelijk gereden hebben. Het weer zal daar ongetwijfeld ook een rol in gespeeld hebben..
Optimistisch als Dani is heeft hij de koe dit jaar gewoon weer bij de horens gevat en is wederom begonnen met de organisatie.
Het is echt een feit dat aanhouders winnen want het lijkt er op dat het dit jaar wel echt een succes gaat worden. Nog geen duizenden deelnemers zoals in Spanje natuurlijk maar het zijn er al meer dan honderd dit jaar.

De Facebook pagina van de Dutch 1000 kreeg opeens ook veel meer leden en daar werd dan ook druk op gepost en meegedacht . Er melden zich weer diverse sponsoren en ook de camping was weer van de partij. Iedere deelnemer kan daar eventueel de nacht voor en na het evenement overnachten. Ook wordt er een bbq de avond ervoor georganiseerd en een ontbijt voor vertrek. Dani heeft alle routes voorgereden en waar nodig aangepast dus niets staat meer
een geslaagd evenement in de weg. Iedere deelnemer krijgt ook nog een leuke herinnering bij terugkomst in de vorm van een T-shirt.
Misschien heeft de Dutch 1000 van dit jaar ook nog wel een primeur. Er rijden namelijk niet alleen motoren mee die benzine gebruiken om vooruit te komen maar ook 10 motoren die dat op elektriciteit doen en er is er zelfs één bij die daar
diesel voor gebruikt! Voor de 1000 kilometer zijn er 64 deelnemers en bij de 500 kilometer rijden er 44 mee. Waaronder er in totaal 14 dames zijn waarvan er 1 een duo is .

Totaal 108 ✅
10 x Electric
25 x BMW
4 x Ducati
5 x Kawasaki
10 x Yamaha
8 x Honda
7 x Triumph
10 x Suzuki
4 x KTM
4 x Harley D
5 x Moto Guzzi
1 x Moto Morini
1 x Aprillia
1 x Track T-800cdi Diesel
4 x onbekend

Mocht het dit jaar echt een succes worden voorzie ik nog een mooie toekomst voor Dani’s evenement. De doelgroep van kilometervreters is misschien niet zo heel groot in Nederland maar ook voor kilometervretende motorrijders uit de omringende landen kan dit best interessant zijn natuurlijk. Een paar honderd
kilometer naar het startpunt moeten rijden is voor deze rijders vast geen probleem nietwaar…
Ron. (Am I There Yet Travel)

2 gedachten over “De Dutch 1000”

  1. Het was leuk om mee te doen. Dani heeft er heel veel tijd en energie in gestoken. Het T-shirt is een mooie herinnering en bewijs van deelname. Chapeau Dani voor je enthousiasme en doorzettingsvermogen!

    Greetz, Jan Jansen #1000 #nogutsnoglory

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *