Arnoud Haak, op de motor naar Frankrijk

Arnoud Haak debuteert als schrijver. 


Motorrijders worden vaak afgeschilderd als rauwe mannen in pakken van krakend leer en stinkend naar olie en benzine, maar meestal zit er onder die outfit een klein hartje!

Hij is een fervent motorliefhebber, maar dan met name van de oudere modellen, de motoren op leeftijd. Tourritten maken, maar ook sleutelen zijn inmiddels een passie geworden. Dat levert veel praatstof op, maar ook schitterende avonturen. Hij vertrouwde ze aan het papier toe en op aandringen van vrienden en bekenden heeft Arnoud Haak (39) ze nu gebundeld tot een boek: ‘’Op de motor naar Frankrijk.’’

Zeg het woord: motor en een spreekwoordelijke, niet te stoppen waterval aan verhalen komt er uit zijn mond. Hoe hij met zijn Honda CB750 viercilinder een snelle sportwagen te slim af is op de autobahn of hoe hij samen met zijn dochtertje in de zijspan, eveneens van een respectabele leeftijd, een groep stoere motorrijders van het type ruige kerels met baarden en leren jacks, zover krijgt dat ze hun motoren even aan de kant zetten, zodat de weg vrij is en hij er met zijn span tussendoor kan. Prachtige verhalen, doorspekt met een gezonde dosis humor en cynisme.

Het schrijven is Arnoud niet vreemd. Al op jonge leeftijd mocht hij zijn opstellen voorlezen voor de klas en ook op de middelbare school vielen zijn verhalen in de smaak. Iets anders liep dat met zijn liefde voor de oldtimers. Waar elke scholier op de HAVO droomde van een flitsende scooter of met een kleurrijke Puch of Tomos op school kwam, raakte Arnoud geheel in de ban van een Kreidler. Zo’n gifgroene buikschuiver waarmee de nozems in de vorige eeuw indruk maakten. Dat leverde hem volop kritiek op, maar ook respect zoals te lezen valt in een verhaal. De auteur werd uitgedaagd om zijn bromfiets tegen een boomstam te plaatsen en dan voluit te gaan. Dat konden die scooters immers ook! Niemand die ervan uitging dat zo’n Kreidler met de nodige versnellingen veel meer power kan hebben. Het kunstje leverde een aardig modderpartij op voor de scooteraars, die nadien nooit meer een negatieve opmerking maakten over zijn rijwiel. Het kunstje werkte dus wel.

Motorrijders hebben altijd gesprekstof

De bromfiets heeft nog steeds een prominente plaats in zijn garage, maar daarnaast zijn er de nodige motoren bij gekomen. Voor hem zelf, maar ook voor zijn echtgenote die al net zo verslingerd is aan het motorrijden als hij zelf. Ze trouwden zelfs op de motor! Samen met de twee dochters trekken ze er dikwijls op uit in de twee zijspannen. Zelfs vakanties worden met de motoren gevierd.
Haak is geen snelheidsduivel, hij geniet van het motorrijden en van de omgeving. Elke zondagochtend gaat hij op pad. Alleen of met zijn dochters. ‘’Door het vele rijden, leer je de regio steeds beter kennen en daarbij ook de mooie wegen. Bovendien ontmoet je op deze manier veel motorrijders, we treffen elkaar bij een kop koffie en dan worden er allerlei wetenswaardigheden uitgewisseld. Er is altijd gespreksstof!” Tijdens die ritten maak je eveneens het nodige mee, zoals die keer dat hij een collega motorrijder ‘op sleep’ nam en hem naar zijn huis bracht. Of hoe hij dienst deed als koerier om een offerte bij een klant te brengen. ‘’De hele snelweg stond vast, allemaal files. Door er tussendoor te rijden kon ik de opdracht nog net op tijd naar het kantoor Amsterdam brengen!’’

Met een motor in de lift

Het meest ludieke voorval speelde zich echter af op een flat van vier hoog. Daar had een motorliefhebber met beperkte middelen een motor aangeschaft. Het voertuig was echter gedemonteerd en de onderdelen verdeeld over een aantal kratjes. Vol enthousiasme werd er gewerkt en stond er na enige tijd een prachtige machine te glimmen. Maar toen kwamen de problemen. Hoe krijg je zo’n apparaat naar beneden? Op kostelijke wijze weet de auteur de diverse pogingen te beschrijven om het gevaarte in de lift te krijgen en tot overmaat van ramp ook nog een woedende huismeester ten tonele te voeren.
Arnoud neemt in zijn verhalen de lezer mee in zijn beleving, laat hem genieten van de rit op de motoren en de liefde voor zijn rijwielen. Hoe hij zijn klassiekers door en door kent, zodat hij weet wat hij niet en wat hij wel kan doen. In 25 verhalen maakt de lezer kennis met deze passie.
‘’Motorrijders worden vaak afgeschilderd als rauwe mannen in pakken van krakend leer en stinkend naar olie en benzine, maar meestal zit er onder die outfit een klein hartje!’’

Het boek: “Op de motor naar Frankrijk” is online te bestellen bij: bestelmijnboek.nl. Het kost 17,95 euro. Binnenkort ook verkrijgbaar bij bol.com.

Met dank aan de Bornse Courant.
Tekst Annemarie Haak.

Delen op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *