Bert Harte, met zijn vader achterop naar de Eifel

Wie ben jij? Waar kom je vandaan?
Bert Harte, geboren in Middelburg (Zeeland), ruim 20 jaar wonend in de gemeente Zundert (Brabant) en zodoende een ZeBra. Opgegroeid in de horeca, daarna 28 jaar internationaal trucker geweest en sinds augustus 2014 omgeschoold en momenteel werk zoekend in het toerisme. Ik ben naast hartstochtelijk motorrijder ook radiozendamateur en doe aan karate.

Met de Honda Magna 1100 in Zweden

Heb je vroeger eerst brommer gereden? Wat voor bromfiets was dat toen?
Mijn eerste brommer was een Puch Maxi, gevolgd door een Honda MB-50, opgevoerd tot ca. 75 km/u, zij- en topkoffers en wat extra verlichting toegevoegd. Hiermee reed ik al wekelijks naar school en stage, beide zo’n 100 km verderop (ik zat in de kost door de week) en maakte diverse tochten in de wijde omgeving. Ik wilde ermee naar Circuit Paul Ricard bij Marseille om de truckraces te gaan zien maar enkele weken daarvoor werd ie gestolen…

Wanneer kocht jij jouw eerste motorfiets en wat voor een motor was dit?
De eerste fiets was een Yamaha Virago 535, zo eentje met de tankdop onder het zadel, dat moest je telkens omhoog klappen als je wilde tanken. Geen tassen of koffers maar gewoon de rugzak overdwars achterop met een ‘spin’(elastiek) en gaan! Ik schopte dat ding iedere hoek om, lag lekker op de weg. Maar iedere 110 km tanken schiet niet op.

Yamaha Wildstar 1600 in Stranraer, Schotland (ferry naar Belfast)

Ben jij een “mooiweer-rijder” of een “door-rijder”?
Een doorrijder. Solo rij ik ook in de winter, behalve wanneer het ijzelt. Ik ben wel enkele keren met sneeuw op de helm op pad geweest. Na de Virago kocht ik een Honda Magna 1100 en toen was de beer los. Grote Krauser kofferset erop, tanktas en gaan: Bretagne, Vogezen, Eifel, Rothaargebirge deed ik nog alleen. Nadat ik mijn vrouw leerde kennen (die al snel voor toertochtjes te porren was, achterop) en haar zover kreeg dat ze kamperen leuk vond, was het einde zoek. 3x Zweden, enkele keren Duitsland en Frankrijk van 1 tot 3 weken, talloze dagtochtjes en vele festivals. Heerlijk wanneer het droog en zonnig is maar bij regen gaan we niet schuilen!

Stel: je wint een flinke prijs in de loterij. Wat voor motorfiets zou je dan kopen?
Ik heb al vele jaren reuma en dat gaat jaarlijks alleen maar achteruit. Het moet een motor zijn met veel koppel en laag genoeg om beide voeten stevig aan de grond te kunnen zetten. Liefst ook met een achteruit erop! Wanneer je ziet hoe wij op vakantie gaan begrijp je wel waarom. Comfortabele zit voor mij en mijn vrouw. O ja, en cruise-control!

Wat was de mooiste rit die je ooit reed?
Als het niet de ritten zijn die ik voor gehandicapten deed (als verkeersregelaar) dan wel de tocht met mijn vader. We zouden een weekje naar de Eifel gaan met een door mij geleende auto. Daags voor vertrek ging dat niet door. Nogal terneergeslagen vertelde ik mijn vader het slechte nieuws. Het was heel even stil, toen klonk het door de telefoon: ”Maar je hebt toch een motor? Kunnen we daar niet mee?” Hij was toen 69 en had nog nooit achterop een motor gezeten. Maar het weekend daarop zoefden we moeiteloos richting de Eifel, pa achterop en genietend! Gelukkig had ik een reservehelm- en pak en we hadden praktisch dezelfde maten. Hij keek continu langs me heen waardoor ik kramp in mijn armen kreeg om de fiets rechtop te houden. Bij Tessenderlo stopte ik. “Moet je al tanken?” klonk het achter me. Ik legde uit: “Jouw schouders blijven achter mijn schouders, alleen over mijn schouder kijken. Anders hangen we scheef.”  De hele vakantie geen kind meer aan gehad, merkte soms nauwelijks dat ie achterop zat. En we hebben genoten!

BMW R 1200 CL na een weekje Eifel

Staat er nog een bijzondere toertocht op je bucket-list?
Nederland-Portugal vv, een weekje of drie. Maar we willen ook nog een keer naar Ierland terug en weer eens naar Zweden.

Denk je al aan een volgende motorfiets?
Ik doe dat regelmatig. In gedachten loop ik alle voor- en nadelen van diverse motoren door wanneer ik ze zie. Voorlopig is de R1200CL nog niet aan zijn tax (minimaal een ton op de teller, nu 52.000) maar ik wil misschien tòch weer terug naar een 4-pitter…

Wat heeft motorrijden jou gebracht in je leven?
DNA, vermoed ik. En een ongeremd gevoel voor vrijheid. Mijn vader maakte in de jaren ’50 op de RAP al volgepakte tochten (met mijn moeder achterop) langs de Rijn en Moezel en naar andere oorden. Daar heb ik het van, denk ik.

Wat heb ik je niet gevraagd, en wil jij mogelijk toch nog kwijt?
Ik zou de MAG en andere belangengroepen willen oproepen om meer parkeerplaatsen voor motoren te laten aanleggen. Bij recreatieparken, openbare gebouwen, musea en bij de grotere parkeerplaatsen zoals de P+R’s en stadions. In Zweden is de motorparkeerplaats onderdeel van het verkeersplan al rijden ze met die winters daar ook niet het jaar rond door; je ziet ze overal op handige plaatsen. Hier zou het ook niet verkeerd zijn, want er zijn zat motorrijders, vooral woon-werkverkeer.

Delen op

Een gedachte over “Bert Harte, met zijn vader achterop naar de Eifel”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *