Indian Motorcycle en Sideburn magazine onthullen custom FTR-project

‘Tokyo Connection’ op Bike Shed Moto Show

 • Custom Indian FTR waarbij Amerikaanse, Britse en Japanse Moto-culturen met elkaar combineerd worden.
 • Unieke carrosserie uit één stuk, vervaardigd door de in Tokio gevestigde customizer, Cheetah.

Indian Motorcycle UK en Sideburn magazine hebben samengewerkt met een van de meest belangrijke en creatieve customizers, Toshiyuki “CHEETAH” Osawa, om een op maat gemaakte Indian FTR te creëren die de motoculturen van Amerika, Groot-Brittannië en Japan combineert. ‘Tokyo Connection’ wordt onthuld tijdens de preview-avond van vrijdag 26 mei van de beroemde Bike Shed Moto Show in Londen en viert het Amerikaanse flat track-erfgoed van de FTR en de ontluikende Britse en Japanse dirt track-scènes. De motor zal gedurende de weekendshow, 26-28 mei, voor het publiek te zien blijven.

Gary Inman, oprichter van Sideburn, merkte op: “‘Tokyo Connection’ is om een paar redenen de meest ambitieuze custom build die we in onze 15-jarige geschiedenis hebben geprobeerd. De eerste is dat de FTR een geweldig uitziende, 21e-eeuwse muscle bike is, rechtstreeks uit de fabriek, dus het is geen gemakkelijke klus om deze nog verder te verbeteren. De andere bemoeilijkende factor was het kiezen van een creatieve partner aan de andere kant van de planeet. Gelukkig is Cheetah een echte pro. Hij legde uit dat zijn werklast enorm was en de enige manier waarop hij onze deadline kon halen, was om de motor heel dicht bij het geplande Bike Shed Moto-showdebuut af te maken door over te vliegen met de carrosserie.”

“We hadden al een paar onderdelen van hem, zoals de aangepaste brandstoftank onder het zadel en het nieuwe subframe, maar we moesten wachten op de handgemaakte carrosserie. We hadden ook veel steun van oude vrienden van het tijdschrift, waaronder S &S Cycle, Hagon Wheels, Dunlop Tyres en, natuurlijk, Indian Motorcycle die onderdelen uit hun Gilles Performance-assortiment leverden. We kunnen niet blijer zijn met het resultaat. Cheetah is de meester en we denken dat we de FTR hebben verbeterd zonder afbreuk te doen aan het dynamische vermogen of het ‘ooglidoprekkende’ vermogen.”

Toshiyuki “CHEETAH” Osawa, gevestigd in Tokio, is een van de meest gerespecteerde custom builders ter wereld en een van de drijvende krachten achter de heropleving van dirt track in Japan. Met een grote vraag naar zijn werk, was Cheetah aanvankelijk bezorgd dat hij misschien niet in staat zou zijn om deel te nemen aan de bouw vanwege zijn schema, maar de wereldwijde aard van het project, de thema’s en een kans om het Verenigd Koninkrijk te bezoeken voor Europa’s beste onafhankelijke jaarlijkse motorshow zorgde ervoor dat Cheetah alles uit de kast haalde om deel uit te maken van het project.

“Allereerst ben ik vereerd om deel uit te maken van dit prestigieuze project. Ik wil graag mijn diepste dankbaarheid uitspreken aan Indian Motorcycle en Sideburn magazine. Ik ben echt geïntrigeerd door het Verenigd Koninkrijk op dit moment. Het loopt over van vakmanschap en verschillende nieuwe en traditionele technologieën waarin ik geïnteresseerd ben. Daarom ben ik zo blij om voor het eerst op Britse grond te staan en op zo’n glamoureus podium als de Bike Shed Moto Show te staan. Heel erg bedankt voor deze kans,” zei Cheetah.

Het concept

Met zijn expertise in aluminium exterieurfabricage, een kenmerkend element van veel van zijn builds, ontwierp Cheetah de fiets rond het uitgangspunt van een benzinetank uit één stuk en het typische zadelkapje zoals dat in veel flattrackers te zien is, maar met een grotere tank dan normaal te zien is op de racemachines.

“Qua design heb ik bewust de definitie van custom bikes of racemachines genegeerd, die kleine benzinetanks vereisen. In plaats daarvan heb ik voor de FTR een grotere benzinetankafdekking gemaakt en een lijn gemaakt die versmalt van de afdekking naar de achterzijde. Een eenvoudige, maar mooie body lijn die niet alleen kan worden gewaardeerd vanuit een zijsilhouet, maar ook van direct achter of in een diagonale hoek. Een body lijn die iedereen mooi en plezierig zou vinden om te zien,” zei Cheetah.

Met de projectnaam ‘Tokyo Connection’ wilde Cheetah afbeeldingen opnemen die een indruk van Tokio en Japan zouden achterlaten door een logo en belettering te ontwerpen die lijken op Japanse kalligrafie, met de hand aangebracht door kunstenaar en collega-motorfietsfabrikant, Tomomi ‘Shakin’ ” Shimizu.

“Ik heb ook mijn eigen beeld van het Verenigd Koninkrijk in de buitenkant verwerkt. Voor mij is het Verenigd Koninkrijk een gek land, en dat bedoel ik als een compliment. Ik drukte dit uit door de oppervlaktedecoratie op de buitendelen met behulp van een techniek genaamd “Spinning”. Natuurlijk heb ik ook elementen opgenomen die de identiteit van Indian Motorcycle weerspiegelen en op het bovenoppervlak van de tankafdekking heb ik een paneel gegraveerd dat deze identiteit vertegenwoordigt. Ik wilde geen bevooroordeeld ontwerp maken. In plaats daarvan wilde ik alle elementen mengen die betrokken waren bij dit project, Indian Motorcycle, Sideburn Magazine, Amerika, het Verenigd Koninkrijk, Japan en ikzelf. Ik heb het gevoel dat ik dit heb kunnen bereiken met het ontwerp dat ik heb gemaakt.”

Als onderdeel van de build volgt een reeks video’s het project van de bouw tot de onthulling en verder. De tweede video in de serie toont Cheetah in de hoofdrol die nog een snaar aan zijn boog toevoegt in zijn eerste acteerprestatie.

Cheetah zei: “Ik ben dankbaar voor de kans om een nieuwe kant van mij naar voren te brengen door de rol van ‘Super Cheetah’ te spelen. De opnames waren ongelooflijk opwindend en ik kon ontdekken dat ik het potentieel heb om ook acteur te worden, iets wat ik nog nooit eerder heb gedaan.”

De Bike Shed Moto Show vindt plaats in het historische Tobacco Dock in Londen en cureert meer dan 300 aangepaste motorfietsen van over de hele wereld om de creativiteit van de new-wave en café-racer custom motorfietscultuur in de schijnwerpers te zetten. Dit jaar viert de show het thema verleden, heden en toekomst om te kijken naar hoe de geschiedenis het heden heeft gevormd en waar het motorrijden vervolgens naartoe zal gaan. Met livemuziek, kunst, fotografie en handgemaakte accessoires naast geselecteerde merken, retailers en exposanten, is de Bike Shed Moto Show een must-visit motorevenement voor alle fans van de moto-cultuur.

Tokyo Connection’ Custom Indian FTR

 • Handgemaakte aluminium tankafdekking en zadeldek carrosserie door Cheetah Custom Cycles (@cheetah_4d.studio)
 • Middenpaneel op de tankklep vervaardigd en gegraveerd door Cheetah
 • Luchtinlaat voor schijfrem voor door Cheetah
 • Chroom molybydeen subframe ontworpen door Cheetah, gefabriceerd Garage Ducktail (@ducktail_watanabe)
 • Aluminium bandstoftank ontworpen door Cheetah, gefabriceerd door Garage Ducktail
 • Leren zadel door Atelier Tee (@ateliertee)
 • Spuitwerk door S Paint Works (@spaintworks_aki @spaintworks)
 • Signwriting door Shakin @grindandbrush
 • S&S Grand National uitlaatsysteem, Cerakoted Stormtrooper White
 • Indian Motorcycle x Gilles Tooling achtersets
 • Indian Motorcycle x Gilles Tooling rem- en koppelingshendels
 • Indian Motorcycle x Gilles Tooling radiatordop
 • Indian Motorcycle x Gilles Tooling oliedop
 • 19in FTR Rally voorwiel, zwart gepoedercoat en verbouwd door Hagon
 • 19in achtervelg, met spaken bevestigd aan FTR Rally hub van Hagon
 • Dunlop DT4 dirt track banden
 • Neken dirt track stuur
 • Rizoma mini knipperlichten

Voor meer informatie over Indian Motorcycle: IndianMotorcycle.

Wil je een proefrit maken? Maak gerust een afspraak met bijvoorbeeld onze media-partner Bike-Barn, via //ikzoekeenmotor.nl/een-proefrit-maken-met-een-indian/

Delen op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *