Is het veilig om naar muziek te luisteren tijdens motorrijden?

Uit ons eigen onderzoek via onze Facebookgroep Passie voor Motoren (zie de post van 26 december) blijkt dat meer dan de helft van de ruim 750 stemmers nooit naar muziek luistert tijdens het motorrijden.  Uiteraard ontstonden er mooie discussies onder dit topic. Er zijn heel wat mensen die liever het geluid van hun motor horen en als ze muziek willen, tja ‘dan zing ik zelf wel in mijn helm’. In onze groep van meer dan 4.000 leden, hebben we onderstaande vragen uit de afbeelding gesteld. En meer dan de helft luistert onderweg dus geen muziek.

Wij (redactie@ikzoekeenmotor.nl) spraken met wat experts. Rijtrainers bij de politie bijvoorbeeld. Zij wisten ons te vertellen dat muziek bij heel wat mensen, onbewust het rijgedrag kan beïnvloeden. En dan niet altijd in de positieve zin.

En we lieten ons vertellen dat het over het algemeen niet veilig is om naar muziek te luisteren (met oortjes, koptelefoons of andere systemen) tijdens het motorrijden. Het kan je vermogen om omgevingsgeluiden te horen, zoals het geluid van andere voertuigen, sirenes of waarschuwingsgeluiden, verminderen. Dit kan dan uiteraard het risico op ongelukken vergroten. Het is belangrijk om volledig geconcentreerd en alert te zijn tijdens het rijden, dus het is beter om afleidingen zoals muziek te vermijden.

Wil je (thuis of onderweg) naar muziek luisteren waar een lekker motorgevoel niet te ontkennen valt? Wij zijn met een prachtige Spotify playlist bezig, daarover zeer binnenkort meer. Wordt vervolgd.

Delen op

3 gedachten over “Is het veilig om naar muziek te luisteren tijdens motorrijden?”

  1. Sorry…. maar ik heb tijdens het rijden , mijn afspeel lijst aanstaan tegelijk met Waze en Flitsmeister …dus als ik een onbekende route rij wordt er op tijd verteld waar ik heen moet en mochten er hulpdiensten met alle toeters en bellen aankomen krijg ik dat ook te horen , en als er ergens iets met pech , file ,werkzaam heden, etc. Krijg ik dat ook te horen en zelfs een telefoon gesprek kan ik ook nog aannemen (wat ik niet doe tijdens het rijden).. ,maar daarbij gezegd mijn mobiel zit dan wel in mijn binnenzak ,zodat ik niet visueel wordt afgeleid!

  2. Er wordt dus aangeraden om niet naar muziek te luisteren tijdens het rijden en een alinea verder prijzen jullie een Spotify playlist aan. Beetje krom, vinden jullie zelf ook niet?

    1. Beste Jaap, die Spotify lijst kun je ook als liefhebber gewoon thuis luisteren. Sterker nog, de schrijvers binnen onze redactie, luisteren geen van allen ooit naar muziek op de motor. Waar mensen naar muziek luisteren, daar zijn ze uiteraard vrij in. Groet, Jimmy.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *