Lange schaduwen

In de avond motorrijden.

Motorritten in de avond, wat kan ik er van genieten. Wel zorgen dat je tijdens het vertrek niet richting het westen rijdt, om zo min mogelijk last te hebben van de ondergaande zon. Gewoon de andere kant op vertrekken, een cirkel route maken en pas terug rijden als de zon net onder is. Ik geniet dan van de lange schaduwen langs de weg.

De foto’s in dit artikel betreffen een BMW R80R uit 1993.

In de vroege avonden, als het nog niet donker is, is het heerlijk rijden. Niet te druk op de buitenwegen. Na een lekkere dag hard werken kun je even alles vergeten en laten waaien. Want als je motorrijdt, ben je gefocust op de weg en je omgeving. Scherp op de rest van het verkeer. Je moet er rekening mee houden dat ze je niet allemaal zien vanuit hun blikken koektrommeltjes. Zeker als ze tijdens het rijden op hun telefoon zitten te koekeloeren en van lieverlee, zonder dat ze het zelf merken, hun weghelft verlaten. Als motorrijder ben je kwetsbaar en min of meer je eigen kreukelzone dus moet je scherp blijven. Ook op fietsers zonder licht…

Sowieso moet je afstand houden van auto’s, zeker op onbekende wegen. Voor je het weet wordt je gelanceerd door zo een rubberen of betonnen verkeersdrempel, die ze als vierkant blok op de weg hebben gemaakt, zodat de (bredere) auto’s er precies overheen kunnen razen op snelheid. Zit je dan te kort op zo een auto, dan is het schrikken en maak je rare sprongen.

Ook moet je als het echt gaat schemeren op de buitenaf weggetjes wat kalmer rijden, rekening houden met die rare steentjes die zich verzamelen bij t-splitsingen en kruisingen.

Athos Air 2, REV’IT

Enfin, letten op waar je rijdt, en gezien worden.

Heb je donkere motorkleding?
Dan kan een wat extra reflecterend vest niet onverstandig zijn. Kijk eens op deze link naar reflectievesten of klik even op de foto  hiernaast.

Maar heb je dit alles goed overwogen, dan is het vooral genieten. In september maakte ik in de avonden diverse ritten. Er hing al wat herfstlucht tussen de bossen. Over de weilanden ontstaat bij vochtig weer een prachtige nevel en de verlichting van je motor zorgt voor een mooi schouwspel.

Na zo een rit besef ik dat de motor de beste psycholoog is die er bestaat. De uur-prijs rekenen we maar niet uit. Een mens moet wat.

Redactie: John

Delen op

3 gedachten over “Lange schaduwen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *