Waar parkeer ik de motorfiets?

Wie al een tijdje mee gaat als motorrijder weet dat het parkeren van een motorfiets over het algemeen lekker makkelijk is. De motor neemt niet veel ruimte in. Daar waar parkeervakken zijn moet je de motor wettelijk gezien in zo een autovak parkeren. Echter, als dit in een betaald parkeren gebied is, moet je dus per motor betalen. Twee motoren in één vak? Ze moeten allebei betalen, zegt de wet.

In de praktijk zie je dat de meeste motorrijders hun machines op de stoep parkeren. Op de stoep is je motorfiets vaak even op slot te zetten aan een paal, en het voelt ook wat minder kwetsbaar als op een parkeervak tussen de auto’s.

We hebben eens gecheckt hoe de meeste gemeentes hier over denken. Wettelijk mag het niet, maar in de praktijk blijkt dat het in de meeste gemeentes wordt gedoogd. Je mag je motor op de stoep parkeren op voorwaarde dat je de doorgang van voetgangers, kinderwagens, rolstoelers en andere verkeersdeelnemers daar niet blokkeert. Op een smal voetpad je motor parkeren, tja, dan vraag je dus om een bekeuring. Als je op deze link klikt dan zie je de regels van de gemeente Amsterdam bijvoorbeeld.

Op de redactie zijn we benieuwd of er motorrijders zijn bekeurd, voor het parkeren op de stoep, zonder dat ze ‘in de weg’ stonden. Is jou dat overkomen? Dan zijn we benieuwd naar je verhaal. Reageer je hieronder dan in de comments svp?

Delen op

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.