Het wiel moest er even uit volgens Eric van de ANWB

Afgelopen woensdag was het een heerlijke voorjaarsdag. Ik zou een paar boeken afgeven bij Felieke en René, goede vrienden uit Breda. Ideaal om dit met de motor te doen natuurlijk. Heerlijk weer en handig parkeren in het centrum. Onderweg, binnendoor vanuit Etten-Leur had ik al het idee dat de motor wat moeilijker uitbolde bij het stoplicht. Eenmaal in Breda wilde ik bij het stoplicht de motor een klein stukje achteruit ‘lopen’ en toen voelde ik dat hij aanliep. Alsof de remmen een beetje blokkeerden. Vandaar dat ik op de plek van bestemming de motor even op de bok zette. Meteen bleek dat het achterwiel niet vrij draaide.

Nu ben ik zelf totaal geen sleutelaar, en voor het veilige gevoel toch maar even de ANWB gebeld. Het was Koningsdag en druk bij de ANWB, maar al binnen een half uurtje stond de wegenwacht voor de deur. Eric, uit Tilburg. Een vriendelijke man, die zelf jaren op een BMW K75 had gereden. Toen hij de oude BMWR80R zag, ontstond er een glimlach van oor tot oor. Wat kon er nu mis zijn met zo een prachtige machine? Volgens hem moest het of de cardan zijn, of de achterrem. Binnen enkele minuten lag het achterwiel eruit. De open remtrommel liet vooral veel remstof en viezigheid zien. Dat heeft hij schoongemaakt, de rem wat beter afgesteld en het wiel draaide weer zoals het hoorde.

Nooit beseft dat dit de oorzaak zou kunnen zijn, maar heerlijk om te zien hoe zo een ANWB man met liefde voor de motor dit repareert en ondertussen ook nog uitlegt wat hij doet. De motor was na een klein half uurtje dus weer tiptop in orde en later in de middag kon ik ongehinderd de reis vervolgen. De bouten werden op de juiste manier met een momentsleutel aangedraaid, hij zocht het even op en het aanhaal moment moest 105nm zijn.

Eric wilde niet op de foto, maar ik mocht er gerust een verhaal over schrijven. De trotse man op de foto is René. Uitstekend gastheer. Goed in het aanreiken van rode bessen en bramen.

Het was wederom een geweldige service en vakmanschap van de ANWB, en we zijn weer een verhaal rijker.

O ja Eric, mocht jij dit verhaal nog eens lezen, mensen zoals jij maken de dag van de reiziger!

Met dank! Johan (redactie)

Delen op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *