Peter van der Zon geniet van het restaureren en rijden van zijn motoren

Wie ben jij? Waar kom je vandaan?

Ik ben Peter van der Zon, geboren 30 april 1950 en woon weer in Amsterdam.

Heb je vroeger eerst brommer gereden?

Eerst een RAP, daarna een Sparta met JLO blok, voorts een Mobylette en een Solex. De laatste 2 omdat ik al een motor had maar nog niet mocht motorrijden. Ik wilde mijzelf makkelijker verplaatsen.

Wanneer kocht jij jouw eerste motorfiets?

Ik was 16 jaar oud en kocht van mijn broer een BMW R25 uit 1950. Toen ik 17 was verkocht ik deze BMW en kocht ik een BMW R51/3 met/zonder zijspan. Vanaf mijn 18e jaar ben ik echt gaan motorrijden. Ik heb daarna nog diverse motoren gehad, waaronder een BMW R60, een Moto Guzzi V7, een R75/7 met Steib zijspan, een BMW R80RT, een Honda VF750Sabre, een Honda Cb350F, een Honda CB250T, een CL125A en nog wat klein spul.

Met een vriend heb ik nog een Jawa gehad, waarmee we op de dijken (nu A10) aan het crossen waren. We waren te jong om echt motor te mogen rijden.

Ben jij een “mooiweer-rijder” of een “door-rijder”?

Vroeger reed ik het hele jaar door op mijn BMW R51/3 met/zonder zijspan. Nu rijd ik het liefst met mooi weer, maar ik schuw ook geen regenbui.

Stel: je wint een flinke prijs in de loterij. Wat voor motorfiets zou je dan kopen?

Ik denk niet dat ik dan een nieuwe motor ga kopen. Ik ben tevreden met wat ik heb. Maar mijn BMW liefde blijft; dus een R1200RT wellicht.

Wat was de mooiste rit die je ooit reed?

In 2012 heb ik op een Harley Davidson ‘Road King’ in Zuid-west Amerika een mooie motortocht van ruim 4.000km gereden, waarvan een groot deel de Route66. Prachtige motortrip en heerlijk gereden op de Harley.

Staat er nog een bijzondere toertocht op je bucket-list?

De Ilse of Mann Classic.

Denk je al aan een volgende motorfiets?

Nee. Ik ben 3 jaar geleden weer terug naar Amsterdam gegaan en heb veel verkocht. Overgehouden heb ik een Honda CB900Custom uit 1981 en een pas gerestaureerde Honda GL100K3 (1978) met zijspan.

Wat heeft motorrijden jou gebracht in je leven?

Vooral plezier in het restaureren, het in vrijheid kunnen rijden en de contacten met mede motorrijders.

Wat heb ik je niet gevraagd, en wil jij mogelijk toch nog kwijt?

Ik ben al 12 jaar voorzitter van de Klassieke Japanse Motorfietsen Vereniging (KJMV) en naast ritten en beurzen organiseren wij elk jaar in november een grote klassieke motorshow in een hotel in De Rijp. Elk jaar met een ander thema. Dit jaar was dat het merk Yamaha. Volgend jaar is dat het 75 jarig bestaan van Honda Motors.

Delen op

Een gedachte over “Peter van der Zon geniet van het restaureren en rijden van zijn motoren”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *