Waarom je als motorrijder scherp moet zijn in het voorjaar?

Er zijn verschillende redenen waarom er in het voorjaar meer motorongelukken kunnen plaatsvinden. We zetten er enkele op een rijtje, voel je vrij om aan te vullen in de reacties/comments.

  • In het voorjaar komen motorrijders weer tevoorschijn na de winterpauze, wat kan leiden tot een toename van het aantal motorfietsen op de weg. Dan stijgen percentages simpelweg.
  • Er kunnen meer slechte wegomstandigheden zijn dan anders. Na de winter kunnen wegen nog steeds glad zijn door resterende modder, zand, steentjes of zelfs ijsplekken, wat het risico op ongevallen vergroot.
  • De doorrijders blijven ‘in vorm’, maar de mooiweerrijders die bijvoorbeeld van oktober tot maart hun motorfiets gestald hebben, zijn heel wat vaardigheden ‘vergeten’.
  • Na een lange winterpauze kunnen sommige motorrijders enthousiast zijn en hogere snelheden rijden dan ze eigenlijk aankunnen, wat het risico op ongevallen verhoogt.
  • Met het mooie weer kunnen ook andere weggebruikers meer afgeleid zijn, bijvoorbeeld door het kijken naar de natuur of door het openen van ramen, waardoor het risico op botsingen toeneemt. O ja, die telefoonprutsers, daar moet je het hele jaar voor oppassen.
En oppassen met die lage avondzon.

Je eigen rijgedrag

Aan de omstandigheden van de wegen of aan het gedrag van anderen kun je als motorrijder niets veranderen. Het is verstandig om juist zelf scherp te blijven. Zoek bijvoorbeeld bij een eerste rit even een vrij parkeerterrein op. Oefen jezelf even in de snelle en langzame slalom. Maak een paar u-turns en rij weer eens wat achtjes. Deze oefeningen zullen er voor zorgen dat je met de juiste gewenning aan je motorfiets veilig de weg op gaat.

Controleer je motorfiets

Voor je gaat rijden, controleer even je motorfiets op de belangrijkste punten. Tijdens de rij-opleiding werd mij ooit de afkorting BRAVOK uitgelegd. Daar zijn meerdere verklaringen voor, die ongeveer allemaal neerkomen op de volgende punten die je altijd moet controleren voor je gaat rijden: Banden, Remmen, Accu, Verlichting, Vering, Vloeistoffen, Olie, Ketting, Cardan, Koeling.

Nog drie tips van onze redactie

Stap alleen op je motor als je jezelf fit en scherp genoeg voelt. Heb je een katerig gevoel of voel je je even niet lekker, blijf thuis.

Zorg voor veilige opvallende motorkleding, verlichting en motorhelm. Meer dan 40 % van de motor-ongevallen hebben te maken met het gegeven dat de andere weggebruiker de motorrijder niet zag. Dus goed opvallen is raadzaam als je veilig wilt motorrijden.

Rij altijd defensief. Neem een positie in op de weg waar anderen je goed kunnen zien, en hou er altijd rekening mee dat de ander (de automobilist) je mogelijk niet gezien heeft

Wil je jouw rijvaardigheid trainen?

Schrijf je eens in voor een rijtraining bij Moto Style Rijvaardigheid. Cees van Spijk, eigenaar van Moto Style organiseert prachtige bochtentrainingen en bergtrainingen.

Drie afbeeldingen via Moto Style Rijvaardigheid.

Je combineert dan een gedegen rijtraining met een paar dagen motorvakantie. Deze trainingen worden uiteraard gegeven door gediplomeerde instructeurs.

We wensen je veilige kilometers.

Delen op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *